Függöny és dekoranyagok

Függöny anyagainkat és függönyözési technikáinkat az alábbiak szerint csoportosítjuk:

   

Fényáteresztő 

Amikor otthonunkban kültéri árnyékoló megoldást választunk, a belső tér is igényel „öltöztetést”. Egy könnyű, légies fényáteresztő függöny tökéletesen megfelel erre a célra, valamint a beláthatóságot is bizonyos mértékben gátolja. Bármilyen stílusról legyen is szó, egy sima egyszínű, vagy egy jól megválasztott mintás, színes függöny is üdítően hat a környezetre. Ebben az esetben is meg kell találni a bútorok, a fal színek, tapéták és a függöny közötti tökéletes összhangot.Ha az ablakokon nincs külső árnyékolás, úgy a fényáteresztő függönyt kombinálhatjuk a belső térben is árnyékolókkal. Az árnyékolók ügyesen megoldják az árnyékolást, így a fényáteresztő függönyre már csak a dekorációs feladat hárul. Maradhatunk a hagyományos, sötétítő függönnyel való kombinálásnál. Ilyen esetben is bátran lehet variálni a színekkel és mintákkal.

    

Sötétítő

A sötétítő függöny meghatározó eleme a térnek, akár sötétítési, vagy csak dekorációs feladatot lát el. Ha az a célunk, hogy a helyiségben minél sötétebb legyen, a fény kizárása az elsődleges, abban az esetben az úgynevezett “black-out” függöny használatát javasoljuk. Ezek a textilek átlagosan 90%-ban fényzáróak, így minimális a bejutó fény mennyisége. Amennyiben nem a teljes sötétség elérése, csak a helyiség árnyékolása a cél, úgy a sötétítő textilek alkalmasak erre a célra. Ezek a textilek remekül használhatók dekorációs célból is.A textilek sokfélesége lehetővé teszi, hogy a beltérben már jelenlévő színekkel és mintákkal megtaláljuk a tökéletes harmóniát. A függönnyel megegyező, vagy vele harmonizáló anyagból készített díszpárnák és egyéb kiegészítők megteremtik a tökéletes összhangot otthonunkban. Ezek a kiegészítők lakásunk igazi díszei lehetnek.

   

Black-out

Az Black-Out függönyök egyedi szövési technikával készített textilek. A normál textilektől abban tér el, hogy a textilszálak közé szőnek még egy, sötét szálat, így olyan anyagsűrűség érhető el, amely hatékonyan áll ellen a fénynek és hőnek. Manapság a Black-out anyagok széles választéka mindenki számára biztosítani tudja az igényeinek megfelelő színt, mintát. Természetesen ezek a textilek akkor tudják a legjobb fényzárást biztosítani, ha faltól-falig, illetve mennyezettől a padlóig érnek. Mivel az anyag sűrűségénél fogva remek hőfogó, így figyelni kell arra, hogy radiátor elé szerelve annak hőjét is bizonyos mértékben felfogja.

Függöny típusok:

   

Ringlis függöny

A ringlis függönyök manapság rendkívül divatosak, a karnisrúdra húzva látványos elemei a függönyöknek. A ringlik modern karaktert adnak függönyeinknek. A jól felszerelt, dizájnos ringlikkel (függönygyűrűkkel) feltehetjük a koronát a gondosan gyártott függönyünkre. A ringlis függönyök nagy előnye, hogy rendkívül egyszerűen, pillanatok alatt feltehetők, így a modern háztartások kedvencei közé tartoznak. Emelje függönyét magasabb minőségi szintre ringlikkel!

     

Ráncolt/berakott függöny

Egyenletesen redőzött vagy berakott függönyt készíthetünk a különböző arányú és fazonú behúzó szalagok segítségével. A redőzés aránya legalább másfélszeres, vagyis: 1:1,5 enyhe ráncolásu lesz a függöny. Az 1:3 arány dús, gazdag redőzést biztosít. A behúzó szalag fazonja lehet: ceruzás (párhuzamosan ráncolja az anyagot, pálcika, „ceruza” mintasort alkot), darázs/csipke (klasszikus függönyökhöz ajánlott, alul-felül egymástól eltolódó mintasort alkot), csokros/legyezős (szabályos mintasort alkot, nagyon elegáns  megoldás), lerakó (azoknak, akik a berakott függönyt kedvelik, egymásra rakott hajtásokkal ráncol).

   

Római roló/raffroló (francia roló)

Egy igen látványos függönyözési forma, amely már régóta népszerű, mivel elegáns, praktikus és kis helyigényű. Letisztult kialakításának köszönhetően kiválóan alkalmazható modern lakásokban, manapság nagyon divatos.