Függönyözés

A függöny ablakunk ruhája.

Egy szobába belépve tekintetünket először a világos felületek vonzzák, így első pillantásunk az ablakra és annak „ruhájára”, a függönyre esik. Az utóbbi meghatározza az adott tér hangulatát, nem közömbös tehát, mit is "visel" az ablakunk. Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a függönyök gyakorlati haszna is. Függönyválasztás esetén, alaposan végig kell gondolnunk, mire is keresünk megoldást. Sötétíteni szeretnénk, vagy a fény szűrésére keresünk megoldást? A lakást kívánjuk díszíteni, vagy a hideg elleni védekezés a célunk? A külvilág kizárását szeretnénk elérni, vagy a kert látványát szeretnénk beengedni otthonunkba? Esetleg annak "bekeretezését" szeretnénk? Egy jól eltalált textíliával még egy esetleg rossz adottságokkal bíró szoba előnytelen tulajdonságait is lehet korrigálni.

Függönyök a lakásban:

Különböző szobákban a függönyök funkciója eltérő. Tartsuk szem előtt az esztétikum mellett a praktikumot is. Az egybe nyíló helységeket különböztessük meg egymástól színekben, mintákban, de ügyeljünk arra, hogy egymással harmonizáljanak. Válasszunk egy kollekció textíliáiból, így biztosak lehetünk az összhang megteremtésében. A jól kiválasztott függönyök hétköznapi használatban is betöltik szerepüket.

A hálószobába, ami intim része lakásunknak, választhatunk sűrűbb szövésű, sötétebb tónusú, kevésbé áttetsző fényáteresztőt, sötétítésre pedig a teljes fényzárást biztosító blackout függönyt.

   

A nappaliba, ahol fontos lehet a kilátás, a fény, tervezhetünk világos színekből, könnyedebb alapanyagból is. A dekor függöny kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás hangulatát, színeit, a tapéta mintáját és a különböző kiegészítőket.

   

A dolgozószobába számítógép használata mellett fontos az optimális fényviszonyok megteremtése. Jó döntés lehet a római roló, egy viszonylag sűrűbb szövésű textilből, amelynek mintája, színe illeszkedik a szoba berendezéséhez.

   

A konyhába pult fölé modern lakásokba, nem vitrázs, hanem római roló a jó választás, olyan függönyanyagból, ami a fényt beengedi, és nem sötétíti le a munkaterületet.

   

A fürdőszobába szintén praktikus a római roló, vagy egyéb árnyékolásimegoldás mint például a roletta, aminek speciális anyaga jól tűri a párát. A különböző mintás ,színes textilekből készült függönyök, ágytakarók párnák visznek vidámságot, játékosságot a gyerek és ifjúsági szobákba.

   

   

Ha a függöny mintás, egyszínű dekor anyaggal lehet keretet adni az ablaknak. Ugyanez természetesen fordítva is igaz. A függöny kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a helység nagyságát és belmagasságát. Tágas terekben igazán jól mutat, ha nagy mintázatú a függöny, míg alacsony belmagasságú szobáknál a nagy minta összenyomja a teret, tehát vagy minta nélküli (úgynevezett üni) anyagokban érdemes gondolkodni, vagy a kis mintázatú függönyök közül választani. Ha túl nagy a nyílászáró, ne válasszon egyszínű sötét függönyt, mert komor hangulatúvá teszi a szobát.